torstai 23. lokakuuta 2008

Rohkeita linjauksia perusterveydenhuoltoon

Maan hallituksen tulisi tehdä rohkeita linjauksia perusterveydenhuoltoon. Jos niitä ei tehdä nyt, ongelmat ovat valtavia neljän vuoden kuluttua. Hallitus aikoo käynnistää terveyden edistämisen politiikkaohjelman. On kiinnostavaa nähdä, mitä se tuo tullessaan. Terveyden edistämisen politiikkaohjelma kääntää katseen perusterveydenhuollon pelastamiseen. Terveyden edistäminen ei onnistu ilman toimivaa perusterveydenhuoltoa.

Edellisen hallituksen aikana saatiin hoitotakuu erikoissairaanhoitoon. Nyt tarvittaisiin politiikkaohjelma perusterveydenhuollon pelastamiseen.

Hallitusohjelman mukaan nyt arvioidaan myös hoitotakuun toimivuus ja tehdään tarpeelliset muutokset aikarajoihin ja toimintamalleihin. Hoitotakuu eli kuuden kuukauden hoitoon pääsyn aikaraja ei ole potilasystävällinen eikä kustannustehokas. Päämääränä pitäisi olla, että aiheellinen hoito annetaan järjestelyjonon puitteissa.

Hallitusohjelman linjanvetoa Kela-korvausten taso on outo ja perusteeton. Hammaslääkärin palkkioista maksettavien Kela-korvausten tasoa muutetaan niin, että todellinen korvaustaso nousee 40 prosenttiin korvausperusteesta. Linjaus ei kuitenkaan koske lääkärinpalkkioita.
Sairausvakuutusjärjestelmän uudistamista pohtinut komitea ehdottaa kuitenkin korvaustason nostamista myös lääkärien osalta.

Merkittävää hallitusohjelmassa on kansanterveyslain ja erikoissairaanhoitolain yhdistäminen laiksi terveydenhuollosta. Yhdistämiseen kuluu vielä pitkä aika.

Lääkäriliiton mielestä asioita pitäisi katsoa enemmän yhteisestä asiakkuudesta kuin erillisistä laeista käsin. Esimerkiksi vanhustenhuolto tulee hyvin lähelle perusterveydenhuoltoa, erikoissairaanhoitoa ja sosiaalihuoltoa. Jos edes terveydenhuolto saadaan yhteen lakiin, se jo todennäköisesti helpottaa potilaan hoitoa.

Järjestelmien rajapinnat aiheuttavat yleensä kustannusten nousua ja palveluketjujen tökkimisiä. Mutta lakienkaan yhdistämien ei vielä yksin takaa palveluketjujen sujuvuuden lisääntymistä, mitä hallitusohjelma myös haluaa edistää.

1 kommentti:

Jari Suominen kirjoitti...

Onnitteluni valtuustopaikan johdosta. Toivon että otat jatkossa paremmin huomioon myös vähäosaisten vaikeudet.